Wasvoorschriften

,

Wasvoorschriften synthetisch haar

Met een synthetisch haarwerk stapt u niet simpelweg onder de douche om uw haar te wassen. Door de kunstvezel is het haarwerk gevoelig voor warmte, waardoor als u het te warm wast het model uit het haarwerk verdwijnt. Haarwerkspecialist Margriet heeft daarom een handig stappenplan voor het wassen van een synthetisch haarwerk.

Het wassen hoeft maar 1 keer per 2 á 3 weken. Hoe minder u uw synthetisch haarwerk wast, hoe langer wij de kwaliteit van uw haarwerk kunnen waarborgen.

Stap 1: Kam het haarwerk

Het beste kunt u het haar voordat u het wast doorkammen. Dit voorkomt dat het gaat klitten. Kam uw haarwerk volledig uit met een grove kam of borstel vanuit de punt naar de aanzet toe (van de tule naar de uiteindes van het haar).

Stap 2: Was het synthetische haar met shampoo

Factoren als talg en zweet kunnen uw haarwerk vooral aan de binnenkant vies maken. Wij raden daarom aan om uw synthetisch haarwerk eens in de twee à drie weken te wassen. Vul de wasbak of een teiltje met koud lauw water en voeg een beetje shampoo toe. Laat het haarwerk hier in weken. U hoeft verder niets te doen, de shampoo reinigt de pruik vanzelf. Spoel het haarwerk daarna goed uit met kraanwater. Knijp het haar vervolgens lichtjes uit van boven tot aan beneden om overtollig water te verwijderen.

,

,

Stap 3: Verzorg het haarwerk met balsem

Bij het wassen van een synthetisch haarwerk moet u rekening houden met de juiste verzorging. Herhaal daarom stap 2 nog een keer, maar dan met balsem. Door balsem wordt haar zacht en de vezels worden gladder, waardoor het haarwerk beter valt, kambaar is en meer veerkracht krijgt. Spoel het haarwerk weer uit. U zult voelen dat er wellicht een klein beetje balsem achterblijft in het haar. Dit is niet erg.

Stap 3: Droog het haarwerk

Rol het haarwerk in een handdoek. U kunt hier het beste een microvezel handdoek voor gebruiken, deze neemt namelijk het meeste vocht op. Knijp het vocht er voorzichtig uit, zonder het model te beschadigen. Haal het haarwerk uit de handdoek en wapper met uw handen door het haar om het luchtig te maken. Breng het haarwerk met een borstel of uw handen weer in model. Laat de pruik op een wig of een hoofdvorm verder drogen. Na het wassen komt het haar weer terug in model en volume.

LET OP!: Een haarwerk van synthetisch haar mag niet behandeld worden met een warmtebron, zoals een stijltang of een föhn. Deze apparaten maken de structuur van het haar kapot. Wij adviseren daarom om uw synthetisch haarwerk ‘s avonds te wassen en het vervolgens aan de lucht laat drogen, zodat het ‘s ochtends weer droog is. Als u wilt kunt u na het wassen een professionele conditioner spray gebruiken voor extra UV-bescherming en tegen ongewenste geuren. 

Nog vragen? Wij adviseren u graag over de juiste manier om uw synthetisch haarwerk te wassen.

,

,

Wasvoorschriften haarwerk echt haar

Het wassen van echt haar vraagt om een andere behandeling dan het verzorgen van synthetisch haar. Ook voor het wassen van echt haar heeft haarspecialist Margriet een stappenplan opgezet. Zorg altijd dat u ruim de tijd heeft om in alle rust uw haarwerk te wassen.

Stap 1: Kam het haarwerk

Het beste kunt u het haar voordat u het wast doorkammen. Dit voorkomt dat het gaat klitten. Kam uw haarwerk volledig uit met een grove kam of borstel vanuit de punt naar de aanzet toe (van de tule naar de uiteindes van het haar).

Stap 2: Zet het haarwerk op een hoofdvorm met kleine kopspelden

Zorg dat uw haarwerk op de dikke delen (PU randen, afwerkranden dubbelgeschikt) aangespeld zit met kleine kopspelden en niet op de fijne delen van de tule. De speltjes moeten zo verdeeld zijn over de dikke delen, dat ze de spanning goed verdelen. Als uw haarwerk goed is aangespeld, zit er geen ruimte meer tussen het haarwerk en de bol.Zo krijgt het haarwerk voldoende tegendruk tijdens het wassen en voorkomt u haardoorslag door de tule.

Stap 3: Maak het haar onder de kraan vochtig met lauw water

Laat het water met een zachte sproeistraal van de kruin naar de nekpartij over het haar lopen, vervolgens van de kruin naar de voorkant. Laat het water hierbij altijd van de aanzet tot de punt lopen. Verdeel een beetje milde shampoo over het haar vanaf de aanzet naar de punt. NIET WRIJVEN! Alleen een aantal keren van de aanzet naar de punt het haar blijven strijken.

Stap 4: Was het echte haar met shampoo

Laat de shampoo een aantal minuten intrekken en spoel vervolgens het haar heel voorzichtig vanaf de aanzet tot aan de punt uit (haarwerk nog steeds op de bol laten) laat het water van voren naar achteren of van boven tot aan beneden over het haar lopen. Haar licht uitknijpen van boven tot aan beneden om overtollig water te verwijderen. Dit kunt u nog een keer herhalen als er veel vuil water van het haarwerk komt. Je past dan een 2e wassing toe. Als geen shampoo meer zichtbaar is verdeelt u een verzorgende en herstellende balsem over het haar.

,

,

Stap 5: Verzorg het haarwerk met balsem

De balsam brengt u op de zelfde manier aan als shampoo. Kam vervolgens voorzichtig vanuit de punt tot de aanzet met een grove kam door het haar. Laat de balsem ongeveer 10 minuten intrekken. Wanneer het haar erg droog is kunt u de balsem tot enkele uren laten intrekken voor extra voeding. Was na de intrek tijd altijd het teveel aan balsem uit het haar. Er mag altijd een beetje balsem in het haarwerk achterblijven als voeding voor het haar.

Stap 6: Droog het haarwerk

Plaats een handdoek over het haarwerk en knijp voorzichtig het overtollige water uit het haarwerk. NIET WRIJVEN! Kam daarna uw haarwerk in het gewenste model op de bol en laat deze aan de lucht drogen. Verwijder het merendeel van de kopspeldjes en laat alleen de noodzakelijke speldjes zitten zodat het haarwerk niet van de bol valt. Gebruik een tafelstatief om de bol goed vast te zetten. Stylen d.m.v. föhntechnieken, krultechnieken, stijltang alleen toepassen als u hiermee handig bent, maar dit kan zeker een meerwaarde zijn om uw haarwerk mooi gepolijst te houden. Twijfelt u over een handeling? Zoek dan vooral contact met ons op of maak een afspraak voor een onderhoudswassing.

Veel draagplezier!

,